Computer Onderhoud

computer onderhoudAls je een computer hebt, en je gebruikt hem, dan wil je ook dat ie blijft werken. En dat je geen “echte problemen” er mee  krijgt. En dat snap ik best. Het is ook goed te doen.

Maar je moet wel weten wat je moet doen. en het mooie is, je kan ook heel veel automatisch laten doen!

En als je net begint, en je hebt niet teveel geld, dan kun je ook heel goed uit de voeten met een tweedehands laptop met garantie.

Maar tweedehands of nieuw: Wat moet er allemaal gebeuren om je computer “fit” te houden?

Computer onderhoud

Laten we eerst eens kijken wat er allemaal nodig is om je computer fit te houden.Ik ga er vanuit dat je Windows 10 hebt geïnstalleerd. En eventueel je office pakket.

In het begin van Windows 10 hebben heel veel mensen een gratis upgrade geïnstalleerd op hun computer. Heb je dat niet, dan kun je via de volgende link  Windows en Office pakketten voordelig aanschaffen.

Windows updateWindows Update

Om te beginnen: Windows Update. Deze moet je aanzetten, en dan zal deze automatisch de updates van Windows, maar ook voor de overige Microsoft producten automatisch installeren. Dus als je ook Office gebruikt, dan zal je steeds de updates ontvangen van je apps en met office 365 heb je ook steeds de laatste versies.

Het is belangrijk dat dit gebeurd, ook voor de veiligheid en virussen tegen te houden. het gebeurd regelmatig dat Microsoft een “lek”dicht, en dan is het wel belangrijk dat jij ook die update krijgt. Dit is dan stap 1 in de strijd tegen de virussen…

Virusscan / Firewall

een goede virusscan / firewall is dan stap 2. dit is om die “kwaadwillende beestjes” buiten te houden. ook zal dan op regelmatige basis je hele systeem gescand worden op virussen.

Zo ka je je systeem fit houden! Maar ook deze app moet op regelmatige basis bijgewerkt worden. Want er zullen steeds nieuwe virussen komen en die moeten dan weer worden bestreden.

Zorg dus dat je een goede virusscan / firewall pakket hebt, en mocht je die toch nog niet hebben, zoek er dan hier eentje uit!

Google ChromeGoogle Chrome

Dit is misschien wel persoonlijk, maar ik vind Google Chrome de meest stabiele browser die er is. Hij is ook veilig in gebruik en voor mijn werkzaamheden al affiliate marketeer is ie de meest handige. Dus een aanrader van mijn kant. en uiteraard volledig gratis!

Updaten van geïnstalleerde apps

behalve Microsoft producten heb je nog wel meer apps op je computer. Denk bijvoorbeeld aan Acrobat reader, Photoshop, of andere programma’s om foto’s en / of video’s te bewerken. En wellicht heb je wel games op je computer staan.

Het is altijd belangrijk en goed om je apps bij te (laten) werken en de laatste versie van de app te hebben is altijd handig.

Java

Java Runtime Environment is een runtime – omgeving, die het mogelijk maakt om Java programma’s op je computer uit te voeren. En  Java Runtime Environment bestaat uit een Java Virtueel machine, die het weer mogelijk maakt om Java programma’s uit te kunnen voeren op je computer. 1 probleem: je hebt ze nodig. Dus ook regelmatig updaten om je computer fit te houden!

Opruimen van je bestanden

Bestanden die je niet ( meer) gebruikt, kun je opruimen, wegdoen. Bestanden die je later nog eens gebruikt, kun je in de juiste map opslaan, zodat je hem makkelijk nog eens terug kunt vinden. Maak dus in ” mijn documenten” een overzichtelijke mappenreeks zodat je alles makkelijk terug kan vinden!

Daarnaast kun je nog aan schijfopruiming doen en defragmentatie. Zo zorg je dat je computer niet volloopt en dat ie lekker snel blijft!

Je browser kan ook “vervuild” raken. Maak hem eens schoon!

Het is heel handig dat de computer onthoud wat je invult op een bepaald inlogscherm. Maar er blijft nog veel meer “plakken” aan de harde schijf van je computer, tijdelijke internet bestanden en nog veel meer val alle sites die je bezoekt.

Het is goed om dat af en toe eens allemaal weg te gooien. Dus haal het vinkje weg bij autoaanvullen, zodat ie de inlognamen onthoudt, en de rest kan je allemaal weggooien. Zo houd je een schone computer!

Vrouw computerenEn nu gewoon ” computeren!”

Je zult merken dat als je bovenstaand gewoon doet en bijhoudt dat je computer gewoon ” lekker loopt” en dat je hem gewoon kan gebruiken waarvoor je hem hebt aangeschaft.

Dus gewoon lekker ” computeren” en als je nog vragen hebt, stel ze in de reacties hieronder!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.