Computer opnieuw installeren

Email virus spam” Mij overkomt dat nooit”  heb je al zo vaak gezegd. En nu heb je toch een mailtje opengemaakt met een virus. Hij leek zo echt! en dat is dan precies de valkuil: De ” criminelen” die zo’n phishing mail maken doen het dan ook  zo, dat ie bijna niet van echt te onderscheiden is.

Je kan het vaak zien aan het afzenderadres. Als ie niet van bijvoorbeeld jeroen@fittepc.nl komt zou ik hem niet openmaken. Vaak staan er op de website van het bedrijf waar je de mail van kreeg dat er phishing mails in de omloop zijn. Mogelijk met voorbeelden.

Maar goed jij zit nu met de ” gebakken peren” en wat nu?

Back-up maken

Natuurlijk maak je een back-up van je bestanden. Tenminste, dat is aan te raden. Ik weet wel dat het heel veel niet gebeurd. Zo denk je er zelf toch ook over. Jou overkomt dat niet. want jij bent verstandig.

Totdat je toch op die beruchte mail klikt. Al je  bestanden versleuteld. Zelfs op onedrive en dropbox. En dan ben je echt blij als je een back-up hebt gemaakt!

Hoe doe je dat?

(Windows 10)

 • Ga naar Start>instellingen>bijwerken en beveiliging
 • klik op back-up
 • Je kunt het best een back-up maken met een externe harde schijf. Sluit deze aan
 • Klik op een station toevoegen en selecteer de externe harde schijf
 • Klik op ” meer opties”
 • Nu zie je de standaard instellingen van windows. hierin wordt elk uur een back-up gemaakt van je bestanden Klik op “nu een back-up maken om je eerste back-up te maken.

Zorg dat je regelmatig een back-up maakt van je bestanden. Dat hoeft dan ook weer niet elk uur 🙂 Je kunt namelijk nog zo goed zijn, het overkomt je een keer.

Zorg daarnaast dat je Windows update hebt aanstaan, zodat je altijd de laatste updates van Windows ontvangt. Daarnaast is het goed om een goede virusscan / firewall pakket te installeren.

Als je dit allemaal goed bijhoud voorkom je een hoop elende!

Opnieuw installeren van je computer

Tja, als het dan helemaal mis is, dan is het beste ” uithuilen, en opnieuw beginnen

Windows 10 heeft 3 mogelijkheden:

 • Je PC herstellen via menu start>instellingen>bijwerken en beveiliging. Onder deze PC opnieuw instellen klik je op ” aan de slag”
 • Je pc opnieuw opstarten terwijl je de shift-knop ingedrukt houdt. Nadat de computer opnieuw is opgestart selecteer je ‘ problemen oplossen> deze PC opnieuw instellen”
 • je pc opnieuw instellen met een installatiemedium. (USB stick / DVD)

Als instellen niet helpt, dan kun je met hetzelfde installatiemedium een schone installatie maken (opnieuw installeren)

De installatiemedium maak je via deze link van Microsoft

Je installeert dan een hulpprogramma en met dat hulpprogramma maak je het installatiemedium.

Vervolgens sluit je die aan op de computer die opnieuw geinstalleerd moet worden. Je start deze (opnieuw ) op.

Op het installatiescherm dat nu verschijnt vul je je voorkeuren en je taal in en dan klik je op ” volgende” en dan ” nu installeren”

Verder doorloop je als het ware een menu.  Je geeft je activeringscode in (als dat al niet automatisch gaat), je moet akkoord gaan met de licentievoorwaarden. Daarna op “volgende”

Bij “welke type installatie wilt u uitvoeren” klik je op “aangepast” Bij waar wilt u de installatie uitvoeren” selecteer je en partitie. Normaal is dat C.

En voor een schone, nieuwe installatie moet je deze eerst formatteren Als je klaar bent met formatteren klik je op “volgende, en volg je de overige installatie instructies om de installatie van Windows 10 te voltooien, en heb je hem opnieuw geïnstalleerd!

Beveiligings shieldVoorkom een hoop elende

Om een hoop elende te voorkomen moet je dus:

 • Geen mails openen die je niet vertrouwd, of van een “rare”afzender afkomstig zijn
 • geen rare sites bezoeken
 • een goede viruscan / firewall installeren. veelal heb je dan ook beveiliging tegen phishing, en worden je sites die je bezoekt gecontroleerd op virussen en andere bedreigingen.

Ik wens je veel succes!

Als je nog vragen hebt, of iets is niet duidelijk, laat he mij weten in de reacties hieronder!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.