Hoe kan je je PC sneller maken?

PC sneller makenHoe kan je je PC sneller maken?

Als je je computer al een tijdje gebruikt, dan wordt deze wel eens trager om verschillende redenen. Wat je dan kan doen is actie ondernemen om je computer sneller te krijgen. Maar wat kan je dan allemaal doen?

Ik heb voor jou een handig overzicht samengesteld in dit blog. Als je deze doorneemt en toepast dan zal jouw computer ook sneller worden!

Overbodige programma’s verwijderen

In de tijd dat je je computer aanschaft en gebruikt installeer je allerlei programma’s die je al dan niet dagelijks gebruikt. En sommige programma’s installeer en gebruik je maar èèn keer en daarna niet meer.

En kijk, deze programma’s kun je dan beter weer van je computer verwijderen. met Windows gaat dat vrij gemakkelijk. Daarmee wordt je computer sneller.

Schijf opruimen

Alle programma’s en apps die op je computer staan gebruiken tijdelijke bestanden die niet altijd opgeruimd worden. En het kan je computer behoorlijk vertragen. En als je harde schijf niet al te groot is dan is het handig om hier wat aan te doen.

Zoek in de taakbalk in het zoekscherm op “schijf opruimen” In het scherm “ opslag”

kan je het zelfs automatisch doen! (Windows 10)

Als het niet ver genoeg gaat dan kun je een (gratis) programma gebruiken als CCleaner.

Haal het vinkje weg bij “internet geschiedenis verwijderen” en pas verder niets aan als je niet weet wat het is.

Programma’s niet standaard opstarten

Het kan soms heel lang duren voordat jouw computer is opgestart

Klik op Start en typ ‘MSCONFIG’ in de zoekbalk en open het programma. (of zoek het in Taakbeheer)

In het tabblad ‘Opstarten’ zie je een lijst met programma’s met een vinkje ervoor. Haal de vinkjes weg voor de programma’s die je niet nodig hebt.

Druk op ‘ok’.

Start de computer opnieuw op om de wijzigingen in werking te zien.

  1. Gebruik een adblocker

Door het gebruik van een adblocker wordt je internet browser sneller, omdat deze een heleboel reclame’s niet zal laden welke op veel websites staan. Met een adblocker laden internet pagina’s zo’n 2,5 keer zo snel.  Je hebt daarmee ook het privacy probleem te pakken: de tracking cookies en scripts worden niet geladen. Deze worden vaak gebruikt door marketing bedrijven om je surfgedrag te volgen zodat zij advertenties op maat kunnen sturen naar jou.

Voorbeeld: als een keer jij op schoenen hebt gezocht, dan zul je de eerste tijd allerlei advertenties zien van schoenenwinkels.

een alternatief voor een adblocker is: (wel een beetje omslachtig) Incognito browsen. Zodra je je browser sluit, is ie alles vergeten! Je ziet dan wel de advertenties, maar je wordt niet gevolgd door naar wat je zoekt (Privacy)

Een nadeel van het gebruik van een adblocker is: het maken van bijvoorbeeld nieuwssites worden betaald door reclame inkomsten. En door gebruik van de adblockers worden deze minder en zal de kwaliteit van het nieuws ook minder worden.

Wat er wel gebeurd om dit op te vangen is de geïntegreerde reclame boodschap. Deze wordt gemengd met de inhoudelijke content, zodat het net lijkt of het een deel van je content is.

Zo wordt het steeds moeilijker om “reclame”te herkennen.

Je PC sneller maken door het vervangen van onderdelen

Nieuwe programma’s op je computer vragen meer van je computer. Zij stellen dan ook hogere eisen aan je systeem, en dan kan het al snel wezen dat je systeem is verouderd.

Bij de meeste programma’s of software staan de systeemeisen vermeld, en dan kan je al gauw zien of jouw computer aan de systeemeisen kan voldoen. En soms kan je toch wat (laten) doen om je systeem sneller te krijgen.

Een computer opengemaakt

Werkgeheugen uitbreiden of vervangen

Het werkgeheugen (RAM = Random Acces Memory zorgt ervoor dat je programma’s soepel worden uitgevoerd, door data van die programma’s tijdelijk op te slaan en in te zetten wanneer nodig

4 GB is wel en minimum tegenwoordig. Ben je professioneel bezig dan kan je wel wat meer gebruiken. je kunt uitbreiden tot 8 GB of zelfs 16.Voor een PC: PC uitzetten. Schroef de behuizing los en je ziet al waar het geheugen zit. je kan er een bijzetten of gewoon vervangen. Wel even rubber handschoentjes aan om het vetvrij te doen.

Voor een laptop: even helemaal uit en dan de laptop omdraaien. Je ziet dan een klepje en als je die open schroeft zit het RAM geheugen eronder. De winkelier kan aan het type computer zien wat voor geheugen jij nodig hebt. Voor zo’n 30-50 euro koop je zo’n RAM geheugen.

Harde schijf vervangen voor een SSD

Als je computer traag opstart, dan kan je overwegen om deze te vervangen voor een SSD Dit type opslag is sneller en stiller dan de ouderwetse “traditionele” harde schijf.

Alleen, deze “operatie” vergt wel iets meer dan alleen RAM geheugen uitbreiden. Als je hier niet veel verstand van hebt, dan zou ik dit “werkje” uitbesteden.

Oudere computers moet je niet meer opknappen. Voor het geld wat je daarin steekt kun je net zo goed een nieuwe kopen! en als nieuw net te duur voor je is, dan zijn er ook tweedehands computers te koop, die je kunt laten configureren alsof ze als nieuw draaien!

En als je computer weer lekker fit en snel is dan kun je weer gewoon ” computeren”

en als je nog vragen hebt, stel ze in de reacties hieronder!

Als je nog vragen hebt, stel ze in de reacties hieronder!

Windows en Office pakketten  en virusscan software voordelig aanschaffen!

2 gedachten over “Hoe kan je je PC sneller maken?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.