Wat zit er allemaal in een PC en hoe werkt het?

In feite is die computerkast een ding waarin een heleboel “onderdelen”er voor zorgen dat de computer zijn werk doet. Je staat er wellicht niet bij stil, maar het is toch wel interessant om te weten wat er allemaal in die computer zit!

Een computer opengemaakt

Voor velen is een computer een kast (de computer zelf), een beeldscherm, een muis en een toetsenbord. En als je een laptop hebt, dan heb je alleen de muis nog nodig.

De processor

De processor of CPU (Central Processing Unit) wordt ook wel het (kloppend) hart van de computer genoemd. het is een van de eerste dingen waar je naar kijkt en ook een van de belangrijkste dingen van je computer.

Je computer is een grote complexe rekenmachine en de processor doet alle (of het grootste gedeelte) van het rekenwerk.Er zijn 2 fabrikanten van CPU’s: AMD en Intel. Beide zijn van goede kwaliteit.  alleen de prijs verschilt. 

De processor wordt in een “socket”op het moederbord geklikt. Er zijn er verschillende van en worden ook steeds moderner. Je zit nu bij AMD 3+

De snelheid. Deze ligt nu tussen de 2,5 en 3,5 GHZ (3,500.000.000 HZ)

Dan heb je nog het aantal kernen (Cores) Vroeger had een processor gewoon 1 core, maar tegenwoordig heb je ze met 2,3,4,6,8, en 10 cores.

Single en dual cores zijn “verouderd”.Quadcores zijn redelijk standaard. en als je wat meer uit je PC wilt halen heb je hectacores en octacores (8 kernen. Wat is het voordeel? Veel software weet het rekenwerk te verdelen over de cores, zodat zij maar een gedeelte van het werk hoeven te doen, en zo gaat alles sneller. Ook multitasken gaat zo veel sneller.

Moederbord

Het moederbord

Het moederbord (mainboard) is een vrij belangrijk onderdeel van je computer. In dit geval wat betreft mogelijkheden. OP het moederbord worden alle onderdelen van de computer aangesloten.

Je hebt ze in verschillende maten. De meest gebruikte:

 • ATX – 305 x 244 mm2 (vernieuwde versie van AT)
 • Micro-ATX – 244 x 244 mm2 (ATX, maar kleiner, goedkoper en met minder aansluitingen)
 • Mini-ITX – 170 x 170 mm2 (incompatibel met ATX)

Op het moederbord worden aangesloten:

 • De processor (CPU). Dit gebeurtvia een socket.
 • De videokaart (GPU). De videokaart klik je vast in een AGP- PCI-, of PCI-Express slot. PCI-Express is hiervan het modernst.
 • Andere kaarten: geluidskaarten, USB-kaarten (die zorgen voor extra USB-aansluitingen) en dergelijke worden meestal ook via PCI- of PCI-E sloten aangesloten.
 • Het intern geheugen (RAM-geheugen). Dit gebeurt ook via sloten waarin het geheugen wordt vastgeklikt.
 • De harde en optische schijven (CD-spelers, DVD-branders). Dit gaat via een Parallel ATA-kabel of (wat moderner) een Serial ATA-kabel. In enkele gevallen gaat het via een normale USB-kabel.
 • De voeding. Deze sluit je aan via de grote 20- of 24-pins kabel, waardoor je computer van stroom wordt voorzien.
RAM geheugen

Intern geheugen

Het intern geheugen, oftewel RAM geheugen (Random Acces Memory) kan je zien als een kladblaadje van de computer die hij gebruikt tijdens het rekenen. Er zijn verschillende soorten RAM geheugen. De bekendste: DDR2-SDRAM en DDR3-SDRAM. DDR3. De laatste is tegenwoordig gebruikelijk. Hij is ook handig om in je computer te hebben vanwege zijn lagere energiegebruik en hogere snelheid van het geheugen.

Als je een standaard computer aanschaft zit er vaan 2GB RAM geheugen in.  Het is dan aan te raden om dit uit te breiden naar 4 GB. 

Verder heb je nog dual channel en triple channel opstellingen voor geheugen wat de snelheid van het geheugen weer ten goede komt.

En dan heb je nog SODIMM geheugen. Dit zijn de kleinere geheugenkaartjes die gebruikt worden voor laptops.

Videokaart

De Videokaart (of GPU) Hoef je niet per se te hebben op je computer. Maar is wel sterk aan te raden wanneer je computer grafische prestaties moet leveren. Denk aan spelletjes of het afspelen van filmpjes, het vullen van je beeldscherm.

Het zijn voor de computer allemaal doodgewone rekentaken.  Dus als je videokaart zijn deel voor zijn rekening neemt, dan heeft je CPU de tijd voor de rest en loopt alles lekker snel door. OP de videokaart zitten ook verschillende aansluitingen, zoals VGA / DVI en HDMI. Op de computer zelf zitten ook deze aansluitingen, maar als je een videokaart hebt, kan je ze beter daarop aansluiten. Het signaal gaat dan sneller.

Het belangrijkste van de videokaart is de videochip. Dis is d eigenlijke videokaart. De rest is maar omhulsel, koeling en het geheugen. 

De belangrijkste eigenschap van de videochip is de snelheid, deze is een stuk lager dan bij de processor. De snelheden variëren van 0,5 GHz tot 2 GHz.

Bij de videokaart is ook intern geheugen van belang. het werkt hetzelfde als het RAM geheugen bij de processor. Hier heb je ook weer verschillende typen en is de snelheid van het geheugen ook van belang. het geheugen is 0,5-1GB groot.

De videokaart wordt verticaal op het moederbord geplaatst. aangezien deze verticaal in de computerkast staat komt de videokast dan horizontaal in de kast te zitten. De aansluitingen zijn daarmee beschikbaar aan de achterkant van de computer.

De harde schijf

De harde schijf

En natuurlijk heeft een computer een harde schijf (harddisk) hier komen je bestanden op te staan. dit is dan voor langere tijd. Gegevens die in je RAM geheugen staan worden weer verwijderd. gegevens op je harde schijf blijven bestaan. Ook als je de computer uit hebt gezet.

Belangrijk is hoe groot je harde schijf is. Je hebt ze van 80GB tot 2 TB (1 TB = 1000 GB) tot 500 GB is een harde schijf niet zo duur…….

De maat van de harde schijf wordt gemeten in inches. De meest voorkomende maat is 3,5 inch. Hij zit in dee computerkast in een zgn interne bay die dezelfde maat heeft als de harde schijf. En hij wordt aangesloten  op het moederbord met een PATA of SATA kabel.

PATA (IDe) is een stuk ouder en wordt minder ondersteund. Er zitten ook meerdere SATA aansluitingen op het moederbord.

Solis State Drive (SSD) is een nieuw soort harde schijf. Het heeft een gloednieuwe techniek waarbij gegevens worden opgeslagen. De schijf is kompleet stil omdat het geen bewegende delen heeft, en daarmee ook een stuk sneller

Hij is ook een stuk duurder. Voor een harde SSD schijf van 2 TB betaal je de hoofdprijs. Maar eentje van 250GB heb je al onder de 100 euro.

De voeding

De voeding is uiteraard essentieel voor een computer. Deze voorziet alle onderdelen van de computer van stroom. Er gaat 230 v in en er komt spanning op  verschillende kleinere voltages uit. Belangrijk is het vermogen, wat letterlijk de kracht is die de voeding levert.

Goedkopere systemen hebben 300-400 watt. Voor een thuis / kantoor computers 400 – 500 watt. Voor speciale systemen en game – computers kan het vermogen oplopen tot wel 900 watt en soms nog hoger!

aansluitingen:

Moederbord. dit is meteen de belangrijkste. 20 (oud) en 24 (nieuw)pins.

Processor, 4 pins. soms heb je 8 pins voor 2 processoren.

6 pins PCI-E aansluitingen om PCI-E kaarten (videokaarten, geluidskaarten en netwerkkaarten) van stroom te voorzien.

Voor harde en optische schijven die van SATA aansluitingen gebruik maken, middel de SATA aansluiting

Voor LCD schermpjes, USB-apparaten, ventilatoren en andere overige onderdelen heb je 4-pins Molex-aansluitingen. Deze bestaan uit 4 draden: 2 aardedraden, een draad met 5V en een draad met 12V.

De kast (met de koeling)

Uiteindelijk zal alles in de computerkast zitten. Alles op z’n juiste plek.  En zoals de titel al zegt is de koeling mega belangrijk. en moet er een goede airflow aanwezig zijn in de computerkast. In die situatie komt er evenveel lucht uit de computerkast als dat er in gaat

Dit is het wat betreft de computerkast. Voor wat betreft de laptop, daar kom ik in een ander blog op terug! Ik maak zelf gebruik van een laptop!

Heb je nog vragen, of aanvullingen, laat het mij weten in de reacties hieronder!

wat zit er allmemaal in een pc

5 gedachten over “Wat zit er allemaal in een PC en hoe werkt het?”

 1. goed om te lezen en zal het zeker nogmaals doen om beter op te slaan. Ik weet alleen nog niet, waar
  alles in het omhulsel zit. Mijn PC start niet meer op en vraag me af wat te doen en te vernieuwen.

 2. Op mijn 84e. ben ik nog altijd leergierig en met deze uitleg ben ik weer wijzer geworden.
  Niet dat ik nog een computerspecialist wil worden want daar ben ik te oud voor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.